Vrijloopkoppeling vervangen

Vrijloopkoppeling vervangen

maart 19, 2018

by — Posted in Techniek

Een vrijloopkoppeling vervangen is zo nu en dan noodzakelijk. De vrijloopkoppeling of poelie wordt veel gebruikt voor machinale handelingen in de industrie, in de landbouwsector en bij voertuigen als auto’s, bromfietsen en schepen. Hoe merk je dat het tijd is voor een vrijloopkoppeling vervangen? De vervanging van een vrijloop is vaak aan de orde als bij een machine als een lopende band of onder de motorkap een rommelend, kloppend of schuddend geluid te horen is.

Vervanging vrijloopkoppeling nooit uitstellen

Het ontdekken of een vrijloopkoppeling vervangen nodig is kan lastig zijn voor de leek die problemen heeft met zijn scooter, boot of tractor. Soms wordt zelfs aangeraden door experts om een vrijloopkoppeling vervanging niet te doen. Dit leidt bij veelvuldig gebruik meestal wel tot een hogere rekening om de problemen op te lossen. Vaak kan het handig zijn om een monteur van fabrieksapparatuur, een fietsenmaker of automonteur te betrekken in de vraag of het tijd is voor vervangen van een koppeling.

Waarom een expert inschakelen voor een vrijloopkoppeling vervangen?

Het wordt aangeraden om een deskundig een diagnose te laten stellen of de vervanging van een vrijloop voor de hand ligt. Dit zijn de redenen voor het inschakelen van expertise:

  1. Een diagnose stellen voor een vrijloopkoppeling vervangen is lastig, vooral in het geval van een stilstaande motor. Voor je eigen veiligheid en voor een verantwoorde keuze kun je daarom baat hebben bij een expert op het vlak van aandrijftechniek, die al vaker met dit bijltje hakte.

  2. Soms valt de vervanging van een poelie in de categorie monnikenwerk. Het vraagt om veel geduld als een tandwiel achter de poelie telkens geen grip krijgt op de krukas.

  3. Het gebruik van grof geweld bij het demonteren van een vrijloopkoppeling is niet aan te raden. Als je een as erin kunt draaien en dat met een gewicht van de krukas wil manoeuvreren is dit vaak vragen om moeilijkheden.

  4. Op forums op internet kun je lezen dat de prijzen aardig kunnen verschillend als je een ervaren monteur op het gebied van aandrijftechniek een vrijloopkoppeling laat demonteren en vervolgens een nieuwe laat monteren. Richt je niet alleen op de prijs in je keuze, maar ook op de kwaliteit. De belangen van een gesmeerd gebruik van een vrijloopkoppeling zijn groot. Je wil immers niet dat je met je bromfiets langs de kant van de weg komt te staan, of dat het productieproces van een machine ineens ophoudt omdat zo’n klein onderdeeltje niet naar behoren functioneert?